HTML

ZsebÁruház

Friss topikok

Archívum

Az örök kérdés a mobiltelefonos fejlesztések témakörében. Mármint most akkor mi legyen? Fejlesszünk alkalmazást? Vagy legyen sima mobilos weboldal? Ezt a kérdést hosszasan lehetne boncolgatni de én maradnék a témánál (mobil webáruházak ugye) és csak ebben a témakörben foglalnék állást. Mármint weboldalt kell használni. És nem alkalmazás. Azt is megmondom, hogy miért.

  • a weboldal a rövidebb és az egyszerűbb út
  • az emberek a Google keresőben keresnek és nem a Play-ben vagy az iStore-ban
  • az alkalmazás drága
  • ágyúval verébre
  • meg amúgy is

Az érvem rendkívül egyszerű. Képzeljük el a következő szituációt. Meglátjuk életünk lámpáját (most épp egy lámpát nézek és jobb nem jutott az eszembe :) Egy kávézóban, vagy egy áruházban gyönyörködünk ebben a lámpában és már el is képzeltük, hogyan mutatna a nappaliban vagy a dolgozószobában. Hirtelen ötlettől vezérelve a telefonunkhoz nyúlunk éééés...

IMPULZUSVÁSÁRLÁS

No vajon mit fogunk megnyitni? Naná, hogy a Google keresőmezőjébe fogjuk bepötyögni, hogy l-á-m-p-a. És ha a találatok között egy mobiltelefonról kényelmesen használható (értsd: mobiltelefonra optimalizált) webáruházra bukkanunk, akkor el fogunk tölteni némi időt a webáruház termékeinek böngészésével, netalántán még egy vásárlás is realizálódik. Vagy:

QR-kód. (Az a fekete-fehér négyzet alakú kriksz-kraksz amivel lépten-nyomon találkozhatunk, és leolvashatjuk a mobiltelefon kamerájával.)

Egy kis off: személy szerint én rendszeresen szondázom az időnként itt-ott felbukkanó webáruház QR-kódokat ugyanis ez egy fantasztikus eszköz az offline világ online területre történő terelésére, de a QR-kód használatáról a véleményem egyelőre több mint lesújtó. No de a remény hal meg utoljára, talán egy szép napon aki ilyeneket kirak megérti végre, hogy az eredményességnek vannak bizonyos FELTÉTELEI - és a QR-kódon keresztül sikeresen terel forgalmat a webáruházára.

Tehát a QR-kód leolvasása után belátható, hogy nem traktálhatjuk a látogatót mindenféle alkalmazás letöltésével, ugyanis nem alkalmazást szeretne éppen látni hanem egy lámpát.

Az alkalmazás egy fantasztikus dolog

Olyan dolgokat képes kihozni egy telefonból amire egy weboldal soha nem lesz képes. De aki azt gondolja, hogy a webáruháza vásárlói egy alkalmazásban fognak lecsapódni, nos az fordítva ül a lovon. Ugyanis:

Az alkalmazás pozíciója a lead generálás folyamat másik végén található. Az egyszeri felhasználó egy unalmas pillanatában, szórakozást, segítséget keresve vagy valamilyen erős vágytól vezérelve(!) tölt le egy alkalmazást. Egy játékot, vagy valamit ami szórakoztatja vagy megkönnyíti az életét. És ebből az alkalmazásból már ügyesen át lehet vezetni a felhasználót a webshopba.

Maradva a lámpás példánál: el tudom képzelni, hogy valaki a lakása felújításakor ki szeretné számolni, hogy mennyi és milyen erejű fényforrásokra lesz szüksége. Vagy egy rendkívül szórakoztató logikai játékot, amiben lámpákat kell meghatározott sorrendben kapcsolgatni. Ezekre már érdemes egy alkalmazást készíteni és ezen alkalmazásokból simán át lehet vezetni a látogatókat a webáruházba. De előtte mindenképpen győződjünk meg a következőkről:

  • van egy fantasztikus, mobilra optimalizált webáruházunk
  • ez a webáruház működik, azaz pénzt termel
  • van egy marketing tervünk, hozzárendelt budget-tel (mert egy jó alkalmazás bizony nem olcsó akárki akármit mond)

Összefoglalva: a felhasználók terméket akarnak és egy kereséssel próbálnak a nyomára jutni. A terméket kereső felhasználó mint egy vadászkutya süket és vak minden más információra. És a termékhez vezető legrövidebb út - legalábbis egyelőre - az internet, azon belül pedig a weboldal. Az alkalmazást pedig kezeljük a helyén.

Címkék: google alkalmazás app webáruház ecommerce mcommerce google play websop iStore

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebaruhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr955480282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pandalap 2013.09.02. 10:17:37

Ez jó téma, de a legnagyobb kérdés nem ez, hogy zsebáruház vagy webáruház. Szerintem!
Nemrég, voltam egy online értékesítés konferencián, ahol bemutatták az Angliából jött Brandbank cég szolgáltatásait. Hát gyerekek… látszik, hogy nyugaton még mindig előrébb járnak! A cég nemrég jött be itthonra is, a szolgáltatásuk lényege, hogy egységes, hightech minőségű webshop termékmegjelenítést adnak bárkinek. Olyan fotóstúdiójuk van, hogy szerintem itthon még olyat nem is látott senki.

Sisakos Kazuár 2013.10.10. 08:55:23

@Pandalap: Köszi a hozzászólást! :)

Igen, igazad van abban, hogy a tökéletes megoldás valószínűleg egy harmadik irány lesz. De azt gondolom, hogy ettől még nagyon-nagyon messze vagyunk.

Nézd meg például a Mediamarkt nemrég indult webáruházát. Nem hiszem, hogy a pénz hiánya miatt jelenik meg egyetlenegy platformon :) Igény nincs rá? És ha nincs akkor melyik oldal részéről nincs? És ez egy multi. Az, hogy milyen gondolkodásmód uralkodik a KKV-ban azt gondolom nem kell bemutatni.
süti beállítások módosítása